sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Veitset

Partaveitsimalleja löytyy mieletön määrä. StraightRazorPlacen foorumilta löytyy lähes pohjattomasti asiaa tiedonjanoisille. Itseasiassa veitsi on Edwin Jagger -merkkinen, mutta Dovon valmistaja. Veitsi voi vaatia uutenakin teroittamista. Teroittaminen tapahtuu nahkalla ja hiomatahnalla. Molempia saa parranajovälineitä myyvistä kaupoista. Teroitusvälineet on myös helppo valmistaa itse, sillä nahkaa saa esimerkiksi suutareilta. Nahka voi olla irrallinen vyö tai puuhun liimattu suikale. Itselläni liimasin paksua saapasnahkaa vaneriin. Karhensin nahan pinnan vesihiomapaperilla, jotta timanttitahna tarttuu nahkaan paremmin. Timanttitahnana käytän 3 µm ja 1 µm (mikrometri) tahnoja. Tahnoja löytyy esimerkiksi eBaysta hakusanoilla "diamond lapping paste". Kromioksiditahnoja löytyy esimerkiksi The English Shaving Companysta.

Ostin ensimmäiseksi veitseksi Kiinassa valmistetun Gold Dollar -merkkisen veitsen, mutta ottaen huomioon teroitustarve ja sitä varten hankittavat hiomakivet, suosittelen unohtamaan muut kuin "ajovalmiina/shave ready" myytävät veitset. Myös vaihtoterälliset veitset saattavat kiinnostaa, mutta vaihtoterät ovat ikävän lyhyitä ja veisten ergonomia huono. Pitkäteräinen itse teroitettava veitsi on tällä hetkellä parasta mitä tiedän. Kannattaa lukea StraightRazorPlacen sivuilta hyvässä ja huonossa maineessa olevien veisten nimet.

Säästääkö veisti käyttämällä rahaa? Otetaan vertailuun partahöylät.

BIC Sensitive -kertakäyttöhöylät maksavat paikallisessa kaupassa 6,95 € / 12 kpl (58 snt / kpl), Gillette Mach 3 Turbo -terät 23,95 € / 8 kpl (2,99 € / kpl), Gillette Fusion 16,25 € / 4 kpl (4,06 / kpl) ja Gillette fusion -höylä ja yksi vaihtoterä 13,45 €. Jos vaihdat terää esimerkiksi 3 viikon välein, maksat veitsen hinnan (noin 50 €) BIC-höylillä noin 5 vuodessa ja Mach 3 Turbo -terillä noin vuodessa. Työn jälki ei kuitenkaan höylillä ole sama kuin veitsellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti